Adriaan van den Berk. Beeldend Kunstenaar

In het werk van Adriaan van de Berk zijn persoonlijke ervaringen, objectieve waarnemingen, associaties en de beeldende mogelijkheden die materialen bij hem oproepen, belangrijke bronnen.

Een onderzoekende instelling en een grote gevoeligheid voor ambachtelijke technieken en materiaal heeft een gevarieerd en consistent oeuvre tot gevolg. Hij verzamelt, experimenteert en werkt met materiaal van zeer uiteen lopende aard zoals: emaille, beton, kunststof, plakband, piepschuim, kralen, metaal enz. Hiermee bouwt hij op speelse wijze zijn installaties en emaille tableaus. Hij gebruikt daarbij met nadruk de fysieke eigenschappen van het materiaal.

Het werk is een weerslag van een zoektocht, van observeren, kijken en opmerken. Hoewel zijn werk opvalt door een zekere lichtheid, schijnt er altijd een persoonlijk commentaar doorheen. Het oproepen van inhoud staat steeds voorop.

Maatschappelijke verhoudingen en machtstructuren zijn vaak onderwerp van onderzoek. Thema’s als: je bestemming vinden, verdedigen wat je lief is en stand houden, vormen een rode draad in zijn werk. De laatste jaren gaat zijn werk vooral over het dilemma: stand houden of vluchten. Met als titel: ‘plan your protection <arrange your flight>’, werkt de kunstenaar aan een serie werken over dit onderwerp.

Solo en groeps-tentoonstellingen. Een keuze

Awards

© 2019-2020 Adriaan van den Berk